Ozark 2. évad - Morál vagy Halál?

2018. szeptember 15. 12:16 - Peterbencze Akos

A Breaking Bad és a House of Cards óta már senkit sem ér akkora meglepetésként, ha egy főhős önszántából rossz útra tér, hogy végül antihőssé váljon, mint korábban. Azonban mindig érdekes nyomon követni ezt a fajta transzformációt, a karakterfejlődést, amelynek fókuszpontjaiban ott rejlenek a változás hátterében megbújó válaszok. Marty és Wendy Byrde nem önszántukból választották azt az opciót, hogy a mexikói Navarro drogkartell alkalmazásában futtassák fel a karrierjüket, sőt, mint az első évadból az kiderült, ez volt az egyetlen lehetőségük a túlélésre. És nem, hogy nem hátráltak ki a torokszorító helyzetből, de ragyogóan vették az útjukba álló akadályokat.

ozark_2_evad3.jpg

A második évadban ezek az akadályok sűrűsödnek, többnyire összeférhetetlen emberek képében manifesztálódnak, miközben az idő egyre fogy, és az egérút egyre szűkül előttük.

(Az írás enyhén spoileres.)

Tovább
Címkék: sorozatajánló

3 hónap szétmálló rémálom

2018. szeptember 09. 18:28 - Peterbencze Akos

Rengeteget gondolkodtam rajta, hogy egyáltalán megírjam-e ezt a posztot, és azt hiszem az önterápiás jellege miatt döntöttem úgy, hogy kiadom magamból az elmúlt három hónapom történéseit. Le akarom tudni, magam mögött hagyni ezt a gyötrelmes időszakot. Hol is kezdjem? Oh, igen.

en_3honap_1.jpg

Ivan Locke. Ivan élete másfél óra alatt hullik szét egy BMW volánja mögött, amíg egy londoni kórház felé tart, ahol egy törékeny nő épp a gyermekét várja. Az asszony nem a felesége, és a magzat a férfi félrelépéséből fogant meg. Tudom furcsának tűnhet, hogy mi a franc köze lehet egy Tom Hardy filmnek az elmúlt három hónapomhoz, de várjátok ki a végét. Az én életem ugyan nem hullott darabokra, viszont tucatnyi szarság történt velem egyszerre, amely végül egy olyan érzelmi állapothoz vezetett, amiből kifolyólag Steven Knight drámája másodszor (még) jobban szíven ütött, mint első alkalommal.

Tovább
Címkék: blog gondolatok

Mayans M.C. - Sons of Kurt Sutter

2018. szeptember 02. 19:02 - Peterbencze Akos

Férfiasan bevallom, hogy hiányzik SAMCRO és hiányzott Kurt Sutter a tévéből. Még akkor is, ha a SoA utolsó évadja három epizódot leszámítva egy elnyújtott katasztrófa volt (nem is kellett volna hetedik szezon, sőt, ami azt illeti hatodik sem), de legalább méltó finálét kaptunk egy halálba motorozós balladával.

vlcsnap-2018-09-02-15h13m51s79.png

A Mayans spin-off ugyan, és ezt úton-útfélen ki is hangsúlyozzák, nem ködösítenek affelől, hogy itt bizony lesznek átfedések, cameok, naplementébe motorozások és erőszakban tocsogó epizódok. Ugyanakkor saját atmoszférája, kultúrája, és vérvonala abszolút kidomborodik a mexikói gyökerek által, függetlenítve magát az anyasorozattól. Az univerzum egyezik, mégis úgy tűnik, hogy a széttetovált mazochistának sikerül elkerülnie, hogy ne a Sons of Anarchy remake-jét akarja letolni a torkunkon.

Tovább
Címkék: sorozatajánló

Summer of '84 - avagy Stranger Things R-rated

2018. augusztus 26. 14:53 - Peterbencze Akos

summer-of-84_banner.jpg

Ki gondolta volna, hogy Lara Croftot kismellű színésznő fogja játszani, a Rock-kal újraforgatják a Jumanjit, vagy, hogy Daniel Craig még egy moslék Bond-film szerepre aláír majd? Viccet félretéve egyáltalán nem meglepetés, hogy a népszerű, '80-as éveket felidéző Stranger Things sikere után néhányan megpróbálták lekopírozni a formulát. Azonban az annál inkább, hogy totálisan kitolták annak határait, és igazi felnőtt verziót kreáltak a külvárosi milliővel kitapétázott, szintetizátorral lüktető nyílegyenes vonalvezetésű thrillerből.

Tovább
Címkék: filmajánló

Orange is the New Black: 6 év a sitten

2018. augusztus 03. 17:15 - Peterbencze Akos

Jenji Kohan a negyedik évaddal elérte a sorozat csúcspontját. A maga elbűvölő módján bontotta ki kedvenc női fegyenceink drámáját, hogy tökéletes érzelmi katarzisban zárja le az aktuálisat, és egyben üsse fel a következő szezon alaphelyzetét. Innen nem hogy nehéz, de mondhatjuk, hogy lehetetlen volt megugrani a saját maga által magasba emelt lécet. Tavaly nem is sikerült: a kritikusok az ötödik felvonást kedvelték a legkevésbé - de KIT ÉRDEKELNEK a kritikusok?

oitnb-s6e1-recap.jpg

Kohan egy eddig nem látott status quo-t felállítva dobta a lázadás kellős közepébe (anti)hőseinket, ezzel felborítva a széria bevett időbeli struktúráját, hogy végig a kialakult szituációról tudósítson. Nem hiszem, hogy a fejéhez lehetne vágni, hogy ismételte volna önmagát. A szezon végkimenetele pedig elvezetett minket a legújabb etaphoz, azon belül is a szigorított börtönhöz.

Tovább
Címkék: sorozatajánló

10 éves a THE DARK KNIGHT

2018. július 19. 12:40 - Peterbencze Akos

Léteznek bűnözők célok nélkül. A motivációjuk nem merül ki olyan egyszerű dolgokban, mint a pénz vagy a hatalom. Az általános morált akarják darabjaira zúzni, majd végignézni, ahogy az emberek széttépik egymást és veszett kutyák módjára menekülnek, mert csak így képesek reagálni a káoszra. Amikor a társadalom intézménye széthullik, előjön belőlük az ösztönlény, korcsokká degradálódnak, és amikor már minden lángol, a romok, a vérengző zűrzavar közepén, a mocsokból felhúzott fellegvár tetején helyet foglalva visít az elemi gonosz: JOKER.

dark_knight_10th_anniversary1.jpg

Tovább

Galveston (avagy a személyes Bibliám)

2018. július 14. 18:25 - Peterbencze Akos

Nic Pizzolatto louisianai származása egy örök beforratlan seb. Gyermekkorát az erőszak, mint közös nyelv, és az őt körülvevő tudatlanság lengte körbe, amelyben az emberek ököllel intézték el a problémáikat. A házban ahol felnőtt nem voltak könyvek - sem egyéb, amely az intellektuális fejlődését szolgálta volna, a televíziót leszámítva. „Elvégzed az elemit, és beállsz robotolni valami gyárba vagy egy leszel az istent ostobán és lankadatlanul követő birkanyáj tagjai közül.”

galveston_pizzolatto.jpeg

Gyerekként belevetette magát a körülötte burjánzó Louisianai vadvilág és fülledt mocsarak felfedezésébe. Később elkezdett érdeklődni a művészet iránt, - amelyről azt állította -, arra használta, hogy elmeneküljön a vidékről.

Tovább

Világgá mentem, mindenki bekaphatja - 7 film a társadalmat elhagyókról

2018. július 08. 22:41 - Peterbencze Akos

Kevés igazán nagyszerű film készült a modern világot maguk mögött hagyó, társadalomból kilépő figurákról, pedig a téma sosem kopik ki a köztudatból. Ahogy a vadnyugat korában is szélnek eredtek a törvényenkívüliek, a mai modern társadalomban sincs ez másképp, talán csak nehezebben azonosítjuk őket. Van abban valami különleges, megfoghatatlan varázslat, amikor az ember hátat fordít a normáknak, a civilizáció vívmányainak vagy a percre-pontos mindennapi rutinnak, hogy megváltoztassa az életét.

lost_in_america_posztba.png

A most következő filmek ennek a varázsnak a megragadásával próbálkoztak hol több, hol kevesebb sikerrel.

Tovább
Címkék: filmajánló

BLACKSAD - Ballonkabátos detektív macskabőrben

2018. június 24. 23:45 - Peterbencze Akos

Közel két évvel ezelőttig nem gondoltam volna, hogy még valaha a kezembe veszek képregényt. Persze, gyerekként én is rongyosra lapoztam a Pókember egyes számait, általában nem is a sztori érdekelt túlzottan, egyszerűen csak szerettem beleveszni az aprólékos részletességgel kidolgozott rajzokba, a dögös panelekbe és explicit kompozíciókba (lásd Todd McFarlane munkái). Aztán a magyar megjelenések apadásával, az idő múlásával valahogy a lelkesedésem is alábbhagyott. Évek teltek el, amíg 2009-ben a képregényuniverzum unikornisaként emlegetett Watchmen filmadaptációja debütált a mozikban, amibe rögtön belezúgtam, és beszereztem a képregényt. Tetszett, de nem nyűgözött le. Azt hiszem, kerestem azt a lelkesedést, az örömöt, amelyet gyerekként okozott egy-egy szám fellapozása, de nem találtam. Egy évvel később berobbant a The Walking Dead, és megtörtént ugyanaz, mint korábban: megvettem magyarul, de hiányzott az a bizonyos érzés. Kinőttem a képregényeket, vagy csak elvesztettem az érdeklődésemet irántuk, gondoltam.

blacksad_nyitokep.jpg

Aztán 2016-ban Rusznyák Csabi írt egy cikket a Blacksad első számáról. Két napra rá megrendeltem az angolul újra kiadott kötetet, amely a sorozat első három számát foglalja magában, és bumm: ott volt a lelkesedés. Ott voltam újra én, fülig érő szájú gyerekként.

Azt hiszem, leginkább az elvárások változtak, amit huszonéves fejjel egy képregénnyel szemben támaszt az ember. A Blacksad koncepciója, stílusa és olykor brilliánsan feszegetett tabudöntögető témái pedig egy olyan szintre emelték a műfajt, amely ellenállhatatlan egy krimi rajongó számára - és lélegzetelállítóan látványos.

Tovább
süti beállítások módosítása