Mayans M.C. - Sons of Kurt Sutter

2018. szeptember 02. 19:02 - Peterbencze Akos

Férfiasan bevallom, hogy hiányzik SAMCRO és hiányzott Kurt Sutter a tévéből. Még akkor is, ha a SoA utolsó évadja három epizódot leszámítva egy elnyújtott katasztrófa volt (nem is kellett volna hetedik szezon, sőt, ami azt illeti hatodik sem), de legalább méltó finálét kaptunk egy halálba motorozós balladával.

vlcsnap-2018-09-02-15h13m51s79.png

A Mayans spin-off ugyan, és ezt úton-útfélen ki is hangsúlyozzák, nem ködösítenek affelől, hogy itt bizony lesznek átfedések, cameok, naplementébe motorozások és erőszakban tocsogó epizódok. Ugyanakkor saját atmoszférája, kultúrája, és vérvonala abszolút kidomborodik a mexikói gyökerek által, függetlenítve magát az anyasorozattól. Az univerzum egyezik, mégis úgy tűnik, hogy a széttetovált mazochistának sikerül elkerülnie, hogy ne a Sons of Anarchy remake-jét akarja letolni a torkunkon.

A sorozat erőssége az első rész alapján egyértelműen a helyszínül szolgáló, pálmafákkal borított Dél-Kaliforniai-Mexikói határvidék, ahol egy hullára valójában kettő jut, és a bűnözés olyan természetes, mint a lélegzetvétel. Az eddigi kritikák megosztóak, nem igazán éltetik a sorozatot, főleg a túlbonyolított cselekményt és a női karakterek súlytalanságát róva fel hibaként. De most őszintén, egy tesztoszteront pisáló mexikói testvériségben lehet, hogy tényleg nem női fronton fog a sorozat minőséget szállítani.

Ami nagyobb probléma, hogy az előd remekül castingolt karakterszínészeitől eltérően az itteni felhozatal elég vérszegény, senki sem emelkedik ki igazán (bár Edward James Olmosnak még nem is osztottak túl sok lapot), amely leginkább a főszereplőnek megtett JD Pardo és a Kartel vezérét alakító Danny Pino egyhangú játékában mutatkozik meg. Nincsened védjegyeik. Nincs nagyzoló Jax Teller veretés, nincs tekintélyes bandavezér, vagy a gyermekét foggal-körömmel óvó manipulatív anyaoroszlán, és nincs morális egyensúlyt biztosító seriff sem. Hiányzik az a vad, törvényen kívüli életfelfogás (itt már az elejétől kezdve színtiszta bűnözés van), amely beengedett a köreibe, megismertette velünk a belső szabályokat, és amely mindenek fölé emelte a klubot. Persze ennek kialakítására még azért bőven van idő.

vlcsnap-2018-09-02-16h11m41s218.png

Ehelyett viszont van mexikói drogkartell, rajtaütés, tűzharc, csonkítás, árvaságba taszított lázadók, múltbeli beforratlan sebek és belső lázadás. Ez alapján pedig nagyon úgy néz ki, hogy Sutter már most elültette a magokat néhány későbbi konfliktus kirobbantására. Az majd eldől, hogy ezekből mennyi lesz képes kihajtani, és magasra nőni a tíz részes első szezon során.

komment
Címkék: sorozatajánló
süti beállítások módosítása