Filmajánló: Wakefield

2017. szeptember 12. 12:15 - Peterbencze Akos

Run away from life with Bryan Cranston

wakefield_filmajanlohoz.png

Nem terveztem, de úgy döntöttem, hogy csinálok egy ilyen szekciót is a blogon, ha már a filmek szerves részét képezik az életemnek - ezáltal pedig nagy hatással vannak az írásaimra.

Ha igazán lehet valamit szeretni a független filmekben, akkor az az, hogy nem a biztonsági játékra mennek, nem kell behódolniuk a különböző kliséknek a bevétel érdekében, és az élet olyan aspektusait mutathatják be, amelyek eltérnek az átlagtól. A Wakefield egy tehetős kisember drámája, aki úgy dönt, hogy felrúgja az életét valamint annak berögzült rutinját.

Leginkább az tetszett a Wakefieldben, hogy egy olyan szituációt dolgoz fel, amely nap, mint nap megfordul mindenki fejében, mégsem meri senki sem meglépni. Kinek ne futott volna át az agyán munkába menet, hogy egyszerűen csak betelefonál és beteget hív, valami olyat csinál, amit még soha, vagy csak nagyon ritkán. A legtöbbünk csak elméleti szinten meri megtenni, hogy felborítja biztonságos kis életét, megszabadulva ezzel egzisztenciájától, felelősségeitől és az ebből fakadó stressztől, ami állandóan a vállát nyomja. Howard Wakefield nem hagyja el a családját, de úgy dönt, hogy nem is vesz részt az életükben többé. Vajon meddig lehet ezt az állapotot fenntartani? Mikor válik a hétköznapokból való ártatlan menekülés egy visszafordíthatatlan érzelmi örvénnyé? Howard extrém távlatokba merészkedik, úgy gondolja,  fenntartani ezt az állapotot egyszerűbb, mint a családja elé állni és kimagyarázni. A film remekül egyensúlyoz a leleplezés határán, az önismeret legmélyebb bugyraiba merül alá, ahol az elme és a gondolatok uralkodnak, de egy vékony fonállal mindvégig kötődik a valósághoz.

Egy meghasonlott férfi transzformációját mutatja be Robin Swicord filmje, aki egyáltalán nem kudarcként fogja fel azt, hogy mások szemetét eszi és magány ülepszik a mindennapjaira. Ez az ő választása, tudatos és határozott, amitől azzá a személlyé válik, aki valójában mindig is lenni akart.

Bryan Cranston Breaking Bad óta kapott szerepei közül talán ez a legvisszafogottabb és egyben a legérettebb is.

komment
Címkék: filmajánló
süti beállítások módosítása