"/>

10 éves a THE DARK KNIGHT

2018. július 19. 12:40 - Peterbencze Akos

Léteznek bűnözők célok nélkül. A motivációjuk nem merül ki olyan egyszerű dolgokban, mint a pénz vagy a hatalom. Az általános morált akarják darabjaira zúzni, majd végignézni, ahogy az emberek széttépik egymást és veszett kutyák módjára menekülnek, mert csak így képesek reagálni a káoszra. Amikor a társadalom intézménye széthullik, előjön belőlük az ösztönlény, korcsokká degradálódnak, és amikor már minden lángol, a romok, a vérengző zűrzavar közepén, a mocsokból felhúzott fellegvár tetején helyet foglalva visít az elemi gonosz: JOKER.

dark_knight_10th_anniversary1.jpg

Tovább

Galveston (avagy a személyes Bibliám)

2018. július 14. 18:25 - Peterbencze Akos

Nic Pizzolatto louisianai származása egy örök beforratlan seb. Gyermekkorát az erőszak, mint közös nyelv, és az őt körülvevő tudatlanság lengte körbe, amelyben az emberek ököllel intézték el a problémáikat. A házban ahol felnőtt nem voltak könyvek - sem egyéb, amely az intellektuális fejlődését szolgálta volna, a televíziót leszámítva. „Elvégzed az elemit, és beállsz robotolni valami gyárba vagy egy leszel az istent ostobán és lankadatlanul követő birkanyáj tagjai közül.”

galveston_pizzolatto.jpeg

Gyerekként belevetette magát a körülötte burjánzó Louisianai vadvilág és fülledt mocsarak felfedezésébe. Később elkezdett érdeklődni a művészet iránt, - amelyről azt állította -, arra használta, hogy elmeneküljön a vidékről.

Tovább

Világgá mentem, mindenki bekaphatja - 7 film a társadalmat elhagyókról

2018. július 08. 22:41 - Peterbencze Akos

Kevés igazán nagyszerű film készült a modern világot maguk mögött hagyó, társadalomból kilépő figurákról, pedig a téma sosem kopik ki a köztudatból. Ahogy a vadnyugat korában is szélnek eredtek a törvényenkívüliek, a mai modern társadalomban sincs ez másképp, talán csak nehezebben azonosítjuk őket. Van abban valami különleges, megfoghatatlan varázslat, amikor az ember hátat fordít a normáknak, a civilizáció vívmányainak vagy a percre-pontos mindennapi rutinnak, hogy megváltoztassa az életét.

lost_in_america_posztba.png

A most következő filmek ennek a varázsnak a megragadásával próbálkoztak hol több, hol kevesebb sikerrel.

Tovább
Címkék: filmajánló

BLACKSAD - Ballonkabátos detektív macskabőrben

2018. június 24. 23:45 - Peterbencze Akos

Közel két évvel ezelőttig nem gondoltam volna, hogy még valaha a kezembe veszek képregényt. Persze, gyerekként én is rongyosra lapoztam a Pókember egyes számait, általában nem is a sztori érdekelt túlzottan, egyszerűen csak szerettem beleveszni az aprólékos részletességgel kidolgozott rajzokba, a dögös panelekbe és explicit kompozíciókba (lásd Todd McFarlane munkái). Aztán a magyar megjelenések apadásával, az idő múlásával valahogy a lelkesedésem is alábbhagyott. Évek teltek el, amíg 2009-ben a képregényuniverzum unikornisaként emlegetett Watchmen filmadaptációja debütált a mozikban, amibe rögtön belezúgtam, és beszereztem a képregényt. Tetszett, de nem nyűgözött le. Azt hiszem, kerestem azt a lelkesedést, az örömöt, amelyet gyerekként okozott egy-egy szám fellapozása, de nem találtam. Egy évvel később berobbant a The Walking Dead, és megtörtént ugyanaz, mint korábban: megvettem magyarul, de hiányzott az a bizonyos érzés. Kinőttem a képregényeket, vagy csak elvesztettem az érdeklődésemet irántuk, gondoltam.

blacksad_nyitokep.jpg

Aztán 2016-ban Rusznyák Csabi írt egy cikket a Blacksad első számáról. Két napra rá megrendeltem az angolul újra kiadott kötetet, amely a sorozat első három számát foglalja magában, és bumm: ott volt a lelkesedés. Ott voltam újra én, fülig érő szájú gyerekként.

Azt hiszem, leginkább az elvárások változtak, amit huszonéves fejjel egy képregénnyel szemben támaszt az ember. A Blacksad koncepciója, stílusa és olykor brilliánsan feszegetett tabudöntögető témái pedig egy olyan szintre emelték a műfajt, amely ellenállhatatlan egy krimi rajongó számára - és lélegzetelállítóan látványos.

Tovább

Angyaltrombita

2018. május 13. 15:16 - Peterbencze Akos

angyaltrombita_borito.png2016. július 12.

Ma töltöttem be a huszonhármat, és úgy éreztem, ez a tökéletes alkalom, hogy belevágjak.
Három éve mentünk szét Viviennel.
Akkor hibát követtem el – de talán még nincs túl késő.
Három év alatt rengetegszer lejátszottam magamban a történteket, és ráeszméltem, hogy nem tudnék úgy tovább élni, hogy meg sem próbáltam. Vivien egészen mást jelentett számomra, mint a többi lány: az ember életében egyvalakit szeret csak igazán, akihez visszavágyik, akit nem tud elengedni, aki fontosabb még saját magánál is. Ezért elhatároztam, felkutatom hová költözött, miként alakult az élete, és visszaszerzem – ha a sors is úgy akarja.

Szeretnék megkérni mindenkit, aki bármilyen információval rendelkezik Fehér Vivienről, az ne habozzon, és keressen fel! Bízom benne, hogy néhány lájkkal és megosztással ti is támogattok, hogy sikerrel járjak!

Tovább
Címkék: novella

Éld, ne túléld

2018. április 07. 22:28 - Peterbencze Akos

Pizzafutár, postás, eladó, pincér, szakács és a munkásosztály összes gürcölője több a munkájánál. Több annál, mint amit csinál. Ezt általában elfelejtjük, letagadjuk, beletörődünk és elfogadjuk. Nem az a baj, hogy ezeknél az állásoknál kötünk ki, hanem az, hogy tudomásul vesszük, ennyi jár, ez a legtöbb, amit elérhetünk, és ennél már csak hangyányit lehet jobb az életünk. Bezárjuk a saját világunk, hogy ugyanazokat a lépcsőfokokat rójuk nap, mint nap, amelyek nem visznek felfelé, csak körbe-körbe. Befalazzuk a padlás ajtaját, hogy még véletlenül se tudjunk belépni rajta, megcsodálni, mi van mögötte. Pedig odafent porosodnak az álmaink, amelyeket gyermekkorunkban hagytunk ott, azzal a reménnyel, hogy egy nap majd leporoljuk őket. De vagy sosem jutunk oda többé, vagy egyszerűen elrohadnak az idő penészében, mert mindig csak azt hajtogatjuk, hogy „majd egyszer.i_can_do_it.jpg

Tovább
Címkék: gondolatok

Sorozatajánló: Everything Sucks

2018. február 27. 17:58 - Peterbencze Akos

All that and a bag of chips.

everything-sucks-netflix-810x456.jpg

Lehetne azzal jönni, hogy a Netflix meglovagolja a Stranger Things sikerét, de már a Spielbergi-idézetgyűjtemény előtt akadtak szériák, amelyek a klasszikus nosztalgiával öntötték nyakon a komédiát (The Goldbergs). Mert minden, ami arany az ’80s, és minden ami ’90s az csak gyenge másolat - vallják néhányan. Nem értek teljesen egyet ezzel az állítással, de van valami abban, hogy előbbi pop-kulturális lenyomata sokkal meghatározóbb, mint az utóbbié. Ennek ellenére a 90-es évek stílusa, filmjei, zenéi éppúgy a kedvenceim, akár a korábbi évtizedé. Javíthatatlan nosztalgikus vagyok, be kell vallanom.

Az Everything Sucks éppen ezt a megállapítást erősíti: egy szórakoztató és baromi hangulatos dramedy a kilencvenes évek hajba-ragadt-rágógumi-problémáival -, de ennyi és nem több.

Tovább
Címkék: sorozatajánló

Filmajánló: Before the devil knows you're dead

2018. február 18. 17:26 - Peterbencze Akos

Haláltánc az ördöggel

before_the_devil_knows_you_re_dead.jpg

Sidney Lumet utolsó filmje.

Karaktertanulmány.

Hanknek (Ethan Hawke) pénz kell. Egy igazi szerencsétlen, állandóan le van égve. A volt feleségének három havi gyerektartással lóg, mégis kocsmázik, piál, mert valamivel el kell nyomni a mindennapok nyomorúságát. Testvére, Andy (Philip Seymour Hoffman) elméletben hatszámjegyű összeget keres egy könyvelőcég nagykutyájaként, de valami bűzlik az irodában. A számok nem stimmelnek, és az a fránya drogfüggőség sincs ingyen, úgyhogy sürgősen pénzre van szüksége. Feldobja hát az ötletét Hanknek: rabolják ki a külvárosban álló ékszerüzletet – ami a szüleiké.

Tovább
Címkék: filmajánló

FilmelmÉLET

2018. február 04. 17:56 - Peterbencze Akos

donniedarko.jpg

Vannak azok a bizonyos filmek, amelyek remekül kezdődnek, tele vannak feszültséggel, érdekfeszítőek és abszolút közös érzelmi hullámhosszon mozognak a nézővel. Megvan bennük a szerethető főhős: legyen az pozitív vagy negatív karakter, de átérezzük a helyzetét, beleéljük magunkat a szerepébe, egyszóval kedveljük őt, akárhonnét is származzon. Ezek a filmek olykor remekül vegyítik a fikciót a valósággal, következetes dramaturgiával bírnak, és kérdéseket tesznek fel. Gyakran olyan misztikus fordulatokkal állnak elő, amelyektől elakad a lélegzetünk. Lépésről lépésre építik a feszültséget a finálé felé vezető úton.

Tovább
Címkék: gondolatok

8 film 2017-ből, amit látnod kell

2017. december 25. 18:26 - Peterbencze Akos

Nem láttam még minden ígéretesnek tűnő, avagy közönségi és kritikai visszhangban fürdőző filmet 2017-ből (sem az új Star Wars-t), de kiválogattam nyolc kitűnő darabot az idei felhozatalból, amit mindenkinek szeretnék a figyelmébe ajánlani.

Wind River

windriver.jpg

A tavalyi év egyik legjobb filmjének (Hell or High Water) a forgatókönyvét Taylor Sheridan írta, aki idén megrendezte az első moziját. Ezért talán nem kellett volna meglepetésként érjen, de a Wind River egy olyan egyedi atmoszférával bélelte ki a cselekményét, amely letarolt mindent maga körül. Wyoming indiánrezervátumában meggyilkolnak egy tizennyolc éves indián lányt. A térség vadásza és az FBI által kiküldött fiatal ügynöknő erednek a gyilkos nyomába. Sejthetitek, ez nem az a film, ahol a történet grandiózussága adja majd a különlegességet. Ez egy olyan film, ahol a karakterek tragédiája, gyásza, elveszettsége és a természet ellen vívott (de már a kezdettekkor elveszített) harca adja a gerincét. A lélek dekonstrukciója, az értelmetlen veszteségek feldolgozásának tanulmánya, ahol minden karakter hús-vér, élő-lélegző ember. Az a fajta történet, amelyben azonnal elveszik a néző - Taylor Sheridan előtt nagy jövő áll.

Tovább
Címkék: filmajánló