"/>

Sorozatajánló: Everything Sucks

2018. február 27. 17:58 - Peterbencze Akos

All that and a bag of chips.

everything-sucks-netflix-810x456.jpg

Lehetne azzal jönni, hogy a Netflix meglovagolja a Stranger Things sikerét, de már a Spielbergi-idézetgyűjtemény előtt akadtak szériák, amelyek a klasszikus nosztalgiával öntötték nyakon a komédiát (The Goldbergs). Mert minden, ami arany az ’80s, és minden ami ’90s az csak gyenge másolat - vallják néhányan. Nem értek teljesen egyet ezzel az állítással, de van valami abban, hogy előbbi pop-kulturális lenyomata sokkal meghatározóbb, mint az utóbbié. Ennek ellenére a 90-es évek stílusa, filmjei, zenéi éppúgy a kedvenceim, akár a korábbi évtizedé. Javíthatatlan nosztalgikus vagyok, be kell vallanom.

Az Everything Sucks éppen ezt a megállapítást erősíti: egy szórakoztató és baromi hangulatos dramedy a kilencvenes évek hajba-ragadt-rágógumi-problémáival -, de ennyi és nem több.

Tovább
Címkék: sorozatajánló

Filmajánló: Before the devil knows you're dead

2018. február 18. 17:26 - Peterbencze Akos

Haláltánc az ördöggel

before_the_devil_knows_you_re_dead.jpg

Sidney Lumet utolsó filmje.

Karaktertanulmány.

Hanknek (Ethan Hawke) pénz kell. Egy igazi szerencsétlen, állandóan le van égve. A volt feleségének három havi gyerektartással lóg, mégis kocsmázik, piál, mert valamivel el kell nyomni a mindennapok nyomorúságát. Testvére, Andy (Philip Seymour Hoffman) elméletben hatszámjegyű összeget keres egy könyvelőcég nagykutyájaként, de valami bűzlik az irodában. A számok nem stimmelnek, és az a fránya drogfüggőség sincs ingyen, úgyhogy sürgősen pénzre van szüksége. Feldobja hát az ötletét Hanknek: rabolják ki a külvárosban álló ékszerüzletet – ami a szüleiké.

Tovább
Címkék: filmajánló

FilmelmÉLET

2018. február 04. 17:56 - Peterbencze Akos

donniedarko.jpg

Vannak azok a bizonyos filmek, amelyek remekül kezdődnek, tele vannak feszültséggel, érdekfeszítőek és abszolút közös érzelmi hullámhosszon mozognak a nézővel. Megvan bennük a szerethető főhős: legyen az pozitív vagy negatív karakter, de átérezzük a helyzetét, beleéljük magunkat a szerepébe, egyszóval kedveljük őt, akárhonnét is származzon. Ezek a filmek olykor remekül vegyítik a fikciót a valósággal, következetes dramaturgiával bírnak, és kérdéseket tesznek fel. Gyakran olyan misztikus fordulatokkal állnak elő, amelyektől elakad a lélegzetünk. Lépésről lépésre építik a feszültséget a finálé felé vezető úton.

Tovább
Címkék: gondolatok

8 film 2017-ből, amit látnod kell

2017. december 25. 18:26 - Peterbencze Akos

Nem láttam még minden ígéretesnek tűnő, avagy közönségi és kritikai visszhangban fürdőző filmet 2017-ből (sem az új Star Wars-t), de kiválogattam nyolc kitűnő darabot az idei felhozatalból, amit mindenkinek szeretnék a figyelmébe ajánlani.

Wind River

windriver.jpg

A tavalyi év egyik legjobb filmjének (Hell or High Water) a forgatókönyvét Taylor Sheridan írta, aki idén megrendezte az első moziját. Ezért talán nem kellett volna meglepetésként érjen, de a Wind River egy olyan egyedi atmoszférával bélelte ki a cselekményét, amely letarolt mindent maga körül. Wyoming indiánrezervátumában meggyilkolnak egy tizennyolc éves indián lányt. A térség vadásza és az FBI által kiküldött fiatal ügynöknő erednek a gyilkos nyomába. Sejthetitek, ez nem az a film, ahol a történet grandiózussága adja majd a különlegességet. Ez egy olyan film, ahol a karakterek tragédiája, gyásza, elveszettsége és a természet ellen vívott (de már a kezdettekkor elveszített) harca adja a gerincét. A lélek dekonstrukciója, az értelmetlen veszteségek feldolgozásának tanulmánya, ahol minden karakter hús-vér, élő-lélegző ember. Az a fajta történet, amelyben azonnal elveszik a néző - Taylor Sheridan előtt nagy jövő áll.

Tovább
Címkék: filmajánló

Botlás

2017. december 05. 00:34 - Peterbencze Akos

botlas.png

Ronald egy vakítóan fehér szobában ült, ahol egyetlen szék árválkodott, és a falak végtelennek tűntek. Felállt, és járkálni kezdett. Fekete, festékes-maszatos nadrágot viselt, kopott pólót és elnyűtt farmerdzsekit. Próbálta felidézni az elmúlt napok eseményeit, de a gondolatok összefüggéstelenül kavarogtak a fejében, és abban a pillanatban szétestek, amint kezdtek volna összekapcsolódni. Egyszer az egyik művésztársa kiállításán addig bámult egy festményt, amíg teljesen elveszett a felszín alatt. Belefeledkezett a súlyos ecsetvonásokba, a tónusokba, amelyek rabul ejtették, de most, ebben a végtelen fehérségben képtelen volt gondolkodni.

Tovább
Címkék: novella

Filmajánló: Ingrid Goes West (2017)

2017. október 31. 13:10 - Peterbencze Akos

hashtag szociálmédia-pszichopata

ingrid-goes-west-plaza-phone.jpg

Aubrey Plaza bármilyen filmben ijesztő, mert az ördög állandóan ott bújkál a tekintetében, de az Ingrid Goes West-ben talán az a legrémisztőbb, ahogy reagál a valóságra. Nem mond igazán újat arról, milyen veszélyes pszichopatákat, hamis barátokat, igaz ellenségeket és félreismert ál-személyiségeket szolgáltat nekünk a huszonegyedik század legmérgezőbb találmánya, a közösségi média. Ugyanakkor félelmetes, ahogy elgondolkodtat a napi szociálmédia, illetve bármilyen internetes tevékenységbe ölt időről. Egy hamis burokban betűkből és emojikből kreálunk olyan személyiségeket, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Tovább
Címkék: filmajánló

Work Related

2017. október 11. 15:11 - Peterbencze Akos

fuck_u_boss.jpg

Patrik gondterhelten meredt maga elé, és próbálta feldolgozni a történteket. Spagettit evett az ebédszünetben, de elment tőle az étvágya.
Újra meg újra végigjátszotta a fejében a beszélgetést. A menedzser behívatta az irodába a szünet előtt, és amit hallott, az nem a lelkét simogatta.
Főnöke, Szanavabics János leült, majd hellyel kínálta beosztottját, mielőtt belefogott a mondandójába. Formálisan, udvarias hangnemben kezdődött a diskurzus.

Tovább

Könyvajánló: Bödőcs Tibor - Addig se iszik

2017. október 07. 02:46 - Peterbencze Akos

Ha egy másik magyar humorista írna hasonló könyvet nem érdekelne. Bödőcs paródiagyűjteménye nem azért megy élményszámba, mert jelenleg ő a magyar stand-up műfaj atyaúristene - na jó, azért is. De itt nem csak a humorról van szó, hanem a csillapíthatatlan kultúrszomjról, amely úgy zubog benne, mint egy megduzzadt patak árvíz idején. Legyen szó irodalomról, filmművészetről, zenéről vagy ikonikus történelmi figurákról, mindaddig amíg kultúra, Bödőcs szenvedéllyel viseltetik iránta. Ez pedig egy olyan szimpatikus vonás, amelyet akkor is díjaznék, ha nem ő lenne a magyar kortárs humor legjobbja.

bodocs_tibi_addig_se_iszik.jpg

Tovább
Címkék: könyvajánló