"/>

Filmajánló: Ingrid Goes West (2017)

2017. október 31. 13:10 - Peterbencze Akos

hashtag szociálmédia-pszichopata

ingrid-goes-west-plaza-phone.jpg

Aubrey Plaza bármilyen filmben ijesztő, mert az ördög állandóan ott bújkál a tekintetében, de az Ingrid Goes West-ben talán az a legrémisztőbb, ahogy reagál a valóságra. Nem mond igazán újat arról, milyen veszélyes pszichopatákat, hamis barátokat, igaz ellenségeket és félreismert ál-személyiségeket szolgáltat nekünk a huszonegyedik század legmérgezőbb találmánya, a közösségi média. Ugyanakkor félelmetes, ahogy elgondolkodtat a napi szociálmédia, illetve bármilyen internetes tevékenységbe ölt időről. Egy hamis burokban betűkből és emojikből kreálunk olyan személyiségeket, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Tovább
Címkék: filmajánló

Work Related

2017. október 11. 15:11 - Peterbencze Akos

fuck_u_boss.jpg

Patrik gondterhelten meredt maga elé, és próbálta feldolgozni a történteket. Spagettit evett az ebédszünetben, de elment tőle az étvágya.
Újra meg újra végigjátszotta a fejében a beszélgetést. A menedzser behívatta az irodába a szünet előtt, és amit hallott, az nem a lelkét simogatta.
Főnöke, Szanavabics János leült, majd hellyel kínálta beosztottját, mielőtt belefogott a mondandójába. Formálisan, udvarias hangnemben kezdődött a diskurzus.

Tovább

#Nosztalgia

2017. október 04. 02:30 - Peterbencze Akos

nosztalgia1.jpg

"Sóvárgás, vágyakozás (távoli, elveszett, elmúlt dolgok után); honvágy."

Kicsit olyan ez, mint a rák. Az eleje még fun, amikor előkerül a bakancslista, és az ember úgy tekint rá, mint lehetőségre. Hirtelen jogosulttá válik arra, hogy a felhalmozott, meg nem tett dolgokat belesűrítse abba a maradék kis időbe, amely még maradt számára. Aztán a valóság élesen bevág elé a kereszteződésben - neki van elsőbbsége. Jön az első rosszullét, a gyengeség, a folytonos hányinger, az izomfájdalom. A gyógyszerek és a sugárkezelés okozta mellékhatások. A szédülés, hajhullás, hasmenés, aztán a depresszió.

Tovább
Címkék: blog gondolatok

Szavadat ne feledd!

2017. október 02. 07:40 - Peterbencze Akos

szavadat_ne_feledd_2.jpg

A főutca legdiszkrétebb bárja belül elegánsan tündökölt. Kellemes jazz zene muzsikált a hangszórókból, a vízcsepp alakú lámpák melegen világítottak a falakon, mint fáklyák egy elveszett piramisban. A csapos minden ital alá szalvétát tett, ahogy a filmekben szokás
A hely zsúfolttá vált az esti órákban: tengerészkék öltönyös üzletemberek, tőzsdecápák, cégelnökök, képviselők, és az oldalukon enyelgő kisestélyibe bújt eszkortok tolongtak a bárnál egy-egy újabb italért - senki sem a feleségével jött.

Tovább
Címkék: novella

Tükröződés

2017. szeptember 28. 07:00 - Peterbencze Akos

tukrozodes_borito1.jpg

A reggeli zuhany után belenézek a tükörbe, de nem látok semmi különöset. A szélei párásak, az alja maszatos Liza tapicskolásától. A fakeret kopott szegélyén lepereg néhány vízcsepp.
Egy ideje már nem magamon látom a hibákat, hanem a tükrön. Isten tudja, hány éve nem néztem bele, úgy igazán mélyen.

Tovább
Címkék: novella

#Álom

2017. szeptember 23. 09:00 - Peterbencze Akos

fatherandson.jpg

Azt álmodtam, hogy megölelem apámat egy év távollét után, országhatárokon túl, száz meg száz videohívással később, és újra gyereknek érzem magam a karjaiban. Arcszeszének erős illata keserű dohányszaggal keveredve felidézi bennem a nyarat, amelyet jóformán egy kocsma udvarában töltöttem, és imádtam minden percét. Az egész filmbe illő lesz, mint egy megható jelenet, egy érzelmi csúcspont, amelyet az egyre erősödő zongora-soundtrack fájóan gyönyörűvé farag, ezért később minden top 10-es listán helyet kell majd szorítanom neki. Amikor elsüt egy poént úgy nevetek, ahogy a kilencvenes évek derekán, ötévesen a kanapén játszva a GI-Joe katonáimmal. Egy hajszálvékony pillanatra megértem, hogy ő az a barátom, aki sosem fog cserbenhagyni. 

Tovább

Dennis Lehane interjú (fordítás)

2017. szeptember 21. 12:36 - Peterbencze Akos

dennis-lehane-01_interju.jpg

Mr. Lehane, George Simenon francia krimiíró egyszert azt mondta: "Egy véres élet jobb, mint egy unalmas házasság." Egyetért?

Nem, Flauberttel értek egyet, aki azt mondta: "Legyen polgári és unalmas életed, mert így lehetsz erőszakos és szenvedélyes a fikcióban."

Nos, az biztos, hogy a könyveiben jelen van az erőszak. Az első jelenet a Az éjszaka törvényéből úgy kezdődik, hogy a főhős egy kád cementben állva várja, hogy bedobják az óceánba... Mi az, amit fontos tudni, ha az ember gengszter-eposzt ír?

Úgy gondolom, hogy a képzelőerő, a fantázia fontosabb, mint a tudás. Stephen Crane megírta a The Great American War-t, mégsem járt soha harcmező közelében. Egy gengszterről vagy bárkiről írni soha nem a gengszterrel kezdődik, hanem magával a személlyel. Csak utána jön a munkájuk.

Tovább

Nap és Homok

2017. szeptember 19. 14:12 - Peterbencze Akos

Sárga homok égette a talpunkat, amikor elbújtunk a napágyak mögött. ’89 nyarán forróság tombolt a mallorcai tengerparton, ránehezedett az ember tüdejére, akár a mélyre szívott spangli füstje. Először jártunk a szigeten, és egy magas, fekete napágy-őr végigkergetett minket a fél strandon, mert azt mondtad neki, a jegyeket elnyelték a hullámok. Üvöltött a dühtől, alig értett angolul, de a kamuzást elég könnyen levágta – még én is elnevettem magam.

mallorca-spain-portals-harbour_yacht_charter_balears_platux.jpg

Tovább

#Pánikvasút

2017. szeptember 18. 14:01 - Peterbencze Akos

alomegyperces.jpg

István azt álmodta, hogy Kitti gyereket vár tőle, amitől bepánikolt, mintha kirántották volna a talajt a lába alól. Színek vibráltak gondolatai sötét vásznán, a fejében zúgó kakofóniától pedig tombolt az elméje. Úgy érezte, egy csettintésre szertefoszlott minden vágya, elszakadt a köldökzsinór, amely az élethez kötötte.

Tovább
Címkék: egypercesek

#100 szó

2017. szeptember 17. 13:38 - Peterbencze Akos

london-urban-street-photography-00003.jpgA magánnyomozó nem túlzott, amikor elmondta milyen a ház. Lelakott épület volt az utca sarkán, de a környék egészen barátságos benyomást keltett. Felmentem az ajtóhoz vezető lépcsőn, a korláton hamutál roskadozott.

Kopogtam.

Tovább