Sorozatajánló: Everything Sucks

2018. február 27. 17:58 - Peterbencze Akos

All that and a bag of chips.

everything-sucks-netflix-810x456.jpg

Lehetne azzal jönni, hogy a Netflix meglovagolja a Stranger Things sikerét, de már a Spielbergi-idézetgyűjtemény előtt akadtak szériák, amelyek a klasszikus nosztalgiával öntötték nyakon a komédiát (The Goldbergs). Mert minden, ami arany az ’80s, és minden ami ’90s az csak gyenge másolat - vallják néhányan. Nem értek teljesen egyet ezzel az állítással, de van valami abban, hogy előbbi pop-kulturális lenyomata sokkal meghatározóbb, mint az utóbbié. Ennek ellenére a 90-es évek stílusa, filmjei, zenéi éppúgy a kedvenceim, akár a korábbi évtizedé. Javíthatatlan nosztalgikus vagyok, be kell vallanom.

Az Everything Sucks éppen ezt a megállapítást erősíti: egy szórakoztató és baromi hangulatos dramedy a kilencvenes évek hajba-ragadt-rágógumi-problémáival -, de ennyi és nem több.

A készítők leginkább a cikis gimis korszak alatt teherként a gyerekekre nehezedő első romantikus kapcsolatokra helyezik a fókuszt. Az első „Mizu?”-ra, az ostoba szóviccekre, a randira hívásra, na meg a csőrözésre. Mindenki béna, mindenki túldramatizál, mindenki tilosban jár, és mindenki azt akarja, aki nem lehet az övé. Tinidráma a köbön.

A pilot a maga kissé száraz bevezetésével nem vett le a lábamról egészen az utolsó jelenetig, amelyben az igazgató lánya egy meztelen nőkkel teli magazint lapozgat, miközben szól a Don't look back in anger az Oasistól. Itt firkálják a csuklódra filccel a bár ajtajában állva, hogy befizetted a belépőt.

Mert innentől érzelmileg invesztálsz a szereplőkbe, akik bájosan esetlenül és ártatlanul teszik meg az első lépéseket a felnőtté válás útján. Az írókat ugyanakkor egy picit hibáztatom, amiért a hétköznapi dolgokat túlságosan hétköznapi módon, izgalmak nélkül implantálták a történet szövetébe. Nem arról van szó, hogy rossz, ha a hétköznapokról szól egy sorozat, sőt, inkább azt mondanám, hogy dramaturgiai szempontból lehetett volna érdekesebben, feszültségteljesebben felépített az Everything sucks. Nem mehetek el amellett sem szó nélkül, hogy a lurkók egy hangyányit magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek, mint amennyi idősek, mégis úgy adják elő ezeket, mintha teljesen tisztában lennének velük. Picit kilóg a lóláb.

Összességében az Everyhing sucks nem ér fel a zsáneren belül a Netflix korábbi attrakcióihoz (Stranger Things, 13 Reasons Why, Atypical). Egy szórakoztató limonádé, egy vasárnap délután kikölcsönzött kazi, amit másnap visszaviszel a kölcsönzőbe mosollyal az arcodon. Nem megy mélyre, de vicces, habkönnyű szórakozás klasszikus zenékkel (Ace of base, baby!), és halványan felskiccelt karakterekkel.

(Az írás a Sorozatjunkie-n jelent meg.)

komment
Címkék: sorozatajánló
süti beállítások módosítása